USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET
1. Mitä hyötyä on hieronnasta? Miksi minun tulisi käydä hieronnassa?
- Hieronta kuuluu osa kehonhuoltoon. Säännöllisessä hieronnassa käyminen on yksi tapa huoltaa omaa kehoa ja mieltä. Mieli ja keho pääsevät rentoutumaan hieronnan aikana, hieronta vapauttaa endorfiineja sekä serotoniineja että oksitosiinia. Rentoutuminen kasvattaa mm. stressinsietokykyä ja ennalta ehkäisee monilta sairauksilta. Liikkuvuus pysyy täysliikelaajuutena ja toimintakyky hyvänä ja tasapainossa.
2. Teillä tarjotaan kokonaisvaltaista hierontapalvelua, sisältyykö myös intiimistä/eroottista hierontaa?
- Ei, meidän hoitopalveluihin ei sisälly intiimi eikä eroottisia palveluja. Koulutettuna hierojana olemme osa sosiaali - ja terveydenhuollon ammattihenkilöstöä, ja meillä tarjotaan vain terveydenhuollon hyvinvoinnin hoitopalveluita.
3. Kuinka hierontaan tulee pukeutua /riisuutua?
-Riippuen mikä on potilaan / asiakkaan hoitotulonsyy? Riippuu mitä aluetta käsitellään ja mitä tekniikoita käytetään hoidossa.
Esimerkiksi college-housut tai trikoohousut, jossa on mukava olla. (Parasta on pukea muuta kuin farkut hierontaan.) Jos esim. käytetään passiivisia ja aktiivisia venytystekniikoita sekä manuaalista terapia hoitomenetelmää hyödyntäen koko hoidon ajan, välttämättä ei tarvitse riisua mitään. Terapeutti ohjaa sinut vastaanotolla, mikä on sen hetkiseen tilanteeseen sopivin tilanne riisuuntua.
Hieronnan aikana tulee olla vähintään alusvaatteet päällä. Miehillä että naisilla on oltava alushousut jalassa hieronnan aikana, myös hygieenisistä syistä. Meillä on oikeus kieltäytyä hieromasta, jos asiakkaalla ei ole alusvaatteita/ alushousuja ja veloittaa varattu aika hinnaston mukaan /lahjakortin käytetyksi.
4. Mitä minun tulisi huomioida aikaa varatessaan?
Varaa itsellesi aikaa rauhalliseen hoitoon, yritä olla kiirehtimättä ennen hoitoon tuloa ja sen jälkeen. Hoidon jälkeen on hyvä ottaa rennosti, pitää itsensä lämpimänä ja juoda runsaasti vettä. Saavuthan ajoissa paikalle, sillä menetetty aika on pois sinun ajastasi
5. Mistä hoitoaika muodostuu, mitä hoitoaikaan sisältyy?
-Hoitoaika käynnistyy, kun asiakas astuu vastaanotolle. Hoitoaika sisältää muun muassa seuraavat asiat:
1) asiakkaan vastaanottaminen
2) haastattelu/alkukartoitus
3) kliiniset testit
4) asiakkaan kanssa tehty hoitosuunnitelma
5) hoitotapahtuma
6) hoidon päättäminen
7) kotihoito-ohjeet
8) mahdolliset testit uudelleen, jotta päästään näkemään hoidon vaikutusta
9) lopuksi hoidon rahastaminen/ mahdollisesti uusi ajanvaraus.
Varattaessa hoito-/hieronta-aika, on huomioitava/varattava riittävän pitkä hoitoaika. Paras hoidon saavuttamiseen on, kun terapeutti saa rauhallisesti tehdä haastattelu/alkukartoitus, kliiniset testit sekä asiakkaan kanssa yhdessä tehty hoitosuunnitelma.
6. Miksi hieronnan jälkeen aina tarjotaan vettä, ja suositellaan juoda runsaasti vettä?
-Hieronta aiheuttaa rentoutusta, lihakset rentoutuvat ja palautuu elastisemmaksi, nestekierto vilkastuu. Verenkierto paranee, lihassolut saavat happea, kun nestekierto kuljettaa sinne ravinteita. Hieronnan jälkeen kuona-aineet kulkeutuvat nesteen kautta pois kehosta.
7. Hieronnan jälkeen, kun hierottu alueen lihakset ovat arat tai kipeytyvät, onko syytä huolestua?
-Ei tarvitse olla huolissaan, se on normaalia. Koska lihakset ovat olleet jännittyneet ja kireät, hieronnan aikana lihakset ovat muokkautuneet elastisemmaksi ja pehmeämmäksi. Syystä, koska lihasten "olotila" on muuttunut. Yleensä kipu helpottuu ja hieronnalta palautuminen kestää muutaman päivän. Joka on yksilöllistä, kestää 1-3 päivää. Dynaamiset venyttelyt nopeuttaa hieronnalta palautumista. Useimmilla on hyvä olo heti hieronnan jälkeen.
8. Suositellaanko urheilua heti hieronnan jälkeen?
-Hieronnan jälkeinen olotila on yleensä raukea eikä kaipaa rasitusta. Hieronnan jälkeen suositellaan kevyttä liikuntaa, liikkuminen on hyväksi. Myöskään ei suositeltavaa jämähtää paikalleen. Raskas urheilusuoritus suotavaa vasta vuorokauden kuluttua.
9. Kuinka usein hieronnassa kannattaa käydä?
-Rasittuneille ja kireille lihaksistolle suositellaan useamman kerran hoitokuureja. Hoitokuurit suositellaan käydä viikon välein.
Ylläpitävää kehonhuoltoa, suotavaa olisi kerran kolmen tai neljän viikon välein käydä hieronnassa, näin lihaksen elastisuus ja kimmoisuus säilyy tasapainossa.
10. Milloin hieronta on liian kovakouraista tai rajua?
-Kun lihakset ovat todella pahasti jännittyneet ja kireät erittäin pitkän ajan, saattaa potilas/asiakas olla tuntematta mitään kipua hieronnan aikana. Koska on turtunut jo kipuun. Asiakas pyytää jatkuvasti lisää kovempaa ja kovempaa voimankäyttöä, hieronta hetkellä ei tunnu missään. Mutta hieronnan jälkeen, liika voiman käyttö hieronnassa saattanut aiheuttaa mustelmaa ja/tai on erityisen hellänä, kipeä ja arka käsittelyltä.
Hoitotapahtuman aikana terapeutti jatkuvasti kyselee tuntemuksia, koska kipuherkkyys on jokaisella yksilöllinen. Tuntemuksia tulee sanoa hoitotapahtuman aikana heti, jotta terapeutti osaa säätää voimankäyttö ja oikeanlainen tekniikka tai tyyliote sopivaksi juuri siihen hetkeen. Ammattilainen osaa havaita, mikä kipu on potilaalle/asiakkaalle hyväksi ja varoa ettei hieronnassa ole liika voiman käyttö.