LÄNSIMAINEN AKUPUNKTIO ELI 

Dry Needling / Kuivaneulaus


Mikä on DRY NEEDLING (DN)? 

Dry Needling eli suomeksi kuivaneulaus, hoito perustuu länsimaalaiseen lääketieteeseen. Hoito on lähtöisin jo 1940-luvulta eli kyseessä ei ole mistään uudesta hoitomuodosta. Suomeen rantautui ja jäädäkseen vasta 2017 jälkeen. Hoito on käytetty pitkään jo vuosikymmeniä. Dry Needling on hyväksytty sekä todettu toimivaksi maailmanlaajuisesti yhdeksi kivunhoitomenetelmäksi. Tässä länsimaisessa akupuntio hoidossa käytetään akupuntioneuloilla tähtäävää hoito. Hoidossa käytetään ohuita steriilejä suojakaasuun pakattuja kertakäyttöneuloja. Nimensä mukaisesti kehon sisään ei injektoida mitään vaan hoito perustuu pelkästään neulan aikaansaamaansa vaikutukseen.

Trigger-pisteet ovat kipeitä pisteitä lihaksessa jotka tuntuvat pinnallisissa lihaksissa kireinä juosteina tai hernemäisinä pisteinä. Kireät juosteet ovat jatkuvasti lyhentyneessä tilassa olevia lihassyitä.


Dry Needling tyypillisiä hoidettavia vaivoja ovat mm.

 • niskakipu, hartiakipu
 • käsi- tai jalkakipu
 • selkäkipu
 • olkapääkipu
 • muut lihasperäiset kiputilat
 • migreenin hoitamiseen
 • erilaisiin Tuki ja Liikunelinsairauksiin mm.
 • tenniskyynärpää, golfkyynerpää, penikkatauti, iskias ym.
 • nivelsäryt / nievelkivun hoitoon
 • hoito soveltuu erinomaisesti myös urheilijoille

Hoidossa käsitellään pehmytkudoksessa (myofaskia) sijaitsevia triggerpisteitä (TrP). DN-hoito stimuloi immuunijärjestelmää paikallisesti ja laukaisee kehon omia paranemisprosesseja.
Trigger-pisteet ovat kipeitä pisteitä lihaksessa jotka tuntuvat pinnallisissa lihaksissa kireinä juosteina tai hernemäisinä pisteinä. Kireät juosteet ovat jatkuvasti lyhentyneessä tilassa olevia lihassyitä. Tämä lyhentynyt tila estää lihasta toimimasta sille ominaisella tavalla heikentämällä sen aineenvaihduntaa paikallisesti.

Trigger-pisteet aktivoituvat yleensä toistuvan rasituksen, stressin tai kohonneen verenpaineen aiheuttamana tai esimerkiksi happamoituneen kehon muodostamana. Myös kroonisesta kivusta kärsiville kehittyy TrP:itä. Trigger-pisteille on tyypillistä heijastekipu. Tämä tarkoittaa sitä, että hoidettava piste voi sijaita yllättävän kaukana varsinaisesta kipualueesta.
Dry needling-käsittelyssä etsitään ensin sormin tunnustelemalla kireä lihasjuoste ja trigger-piste johon neula laitetaan. DN-hoidolla voidaan käsitellä tehokkaasti myös lihaksia jotka ovat syvällä pinnallisten lihaskerrosten alla. Syvempien lihasten kohdalla määritetään tarkasti kehon anatomiset rakenteet, kuten hermojen ja verisuonten kulkureitit. Kun neula on asetettu paikoilleen saattaa tuntua hetkellistä paineen tunnetta ja joskus myös paikallinen lihasnykäys. Lihaksen supistuminen aiheuttaa lihasnykäyksen neulan osuessa herkistyneeseen Trp:een. Neulalla voidaan tehdä dynaamista eli edestakaista liikettä, jolloin herkistyminen vähentyy ja lopulta poistuu kokonaan. Tällöin paikallinen kipu sekä heijastekipu häviää ja käsitellyn lihaksen toiminta palautuu ennalleen.
Hoito voidaan turvallisesti tehdä lähes kaikille kehon alueille. Käsittelyn yleinen sivuvaikutus on ohimenevä arkuus neulatulla alueella. 


Tyypillisiä hoidettavia alueita ovat ylä- ja alaraajat, rintalihakset, selän, hartian ja niskan seutu sekä kasvojen alueella purentalihakset. Vaikeissa jännitystiloissa esim. penikkatauti, voidaan neulahoitoon yhdistää sähköä TENS-laitteella. Tällöin lihakseen pystytään aikaansaamaan voimakkaampaa stimulaatiota. 


Vaikutukset ja hyödyt:

 • tehokas ja välittömästi tuntee muutoksen
 • hoidolla päästään vaikuttamaan syvempiäkin lihaskerroksia pienen ja ohuen neulan ansiosta
 • rentoutus tapahtuu jo hoidon aikana
 • lisää paikallisesti verenkiertoa ja aineenvaihdunta vilkastuu

NOPEA JA KIVUTON HOITO