HIERONNAN YLEISET KONTRAINDIKAATIOT ELI VASTA-AIHEET


1) Päihteen alaisessa vaikutuksessa ja krapulassa ei saa tulla hierontaan!

2) Yskä, flunssa, kuume, nuha

3) Ihotaudit ja infektiot, jos sinulla on ihotauti esim. sienitauti, se voi tarttua hierojaan joten kysy lääkäriltäsi onko jokin sairautesi este hieronnalle, esim. jos iho on ohut ja kunnoltaan heikentynyt kuten röntgen tai muun sädehoidon jälkeen, ei tälläistä ihoaluetta saa hieroa. Jos iho on tunnoton, on varottava sen voimakasta käsittelyä, koska tunnoton iho on joskus normaalia arempi erilaisille ärsytyksille.

4) Hemofilia eli verenvuototauti, verenvuoto kudoksessa tai nivelessä

5) Iskeeminen kudos, kutsutaan kudosta, joka ei saa riittävästi happea tai verta johtuen esim. verisuonten ahtautumisesta, useimmin on iäkkäämillä ihmisillä. Kudosta, jonka verenkierto ei ole riittävä, ei saa hieroa, koska siihen syntyy helposti haavauma, joka voi olla vaikeasti parantuva. Hieronnalla ei tällaisen kudoskohdan verenkiertoa voi parantaa, koska verisuonten ahtautumisesta johtuen siihen ei voi tulla enempää verta.

6) Laskimo- ja valtimosairaudet, suonikohjut (suonikohjuja ympäröiviä alueita voidaan kuitenkin käsitellä, mutta suonikohjuja ei saa hieroa niiden päältä), laskimotukokset ja laskimotulehdukset tai laskimoiden toiminnan vajauksen seurauksena syntynyttä kunnoltaan heikentynyttä ihoaluetta säären alaosassa ovat myös este hieronnalle. Tuntomerkkinä on nilkan ja säären alaosan ruskea pigmentoituminen ja ohut iho. Tällaisen alueen hieronta voi aikaan saada ihon rikkoutumisen ja vaikeasti paranevan säärihaavan. Sydänsairaudet tai sen toiminnalliset häiriöt (sydämentahdistin). Vaatii aina lääkärin hyväksynnän, sillä hieronta saattaa rasittaa sydäntä.

7) Pahanlaatuiset kasvaimet, pahanlaatuiset kasvaimet voi lisätä metastaasien syntyä (syövän tulee olla parantunut, varmista hieronnan soveltuvuus lääkäriltäsi), hyvänlaatuiset kasvaimet käsittely voi kiihdyttää kasvaimen kasvua.

8) Palo- ja paleltumavammat

9) Avohaava tai tuoreet vammat, kuten mustelmia, lihasruhjeita, revähtymiä, venähdyksiä, nyrjähdyksiä yms. ei saa tuoreeltaan hieroa, koska silloin edesautetaan verenvuotoa kudoksiin, estetään hyödyllistä arpeutumista ja tehdään muuta haittaa paranemiselle. Esim. urheilijalla, jonka on päästävä nopeasti kuntoon, voi varovainen hieronta tulla kysymykseen aikaisintaan parin kolmen päivän päästä. Muissa tapauksissa on syytä odottaa vielä pitempään ja tapauskohtaisesti miettiä ylipäätään hieronnan tarkoituksenmukaisuutta hoitomenetelmänä.

10) Ääreis- ja keskushermostoperäinen halvaus esim. aivohalvaus (tuntopuutokset), spastinen halvaus

11) Suurentuneet imurauhaset, imurauhasia löytyy kainaloista, nivustaipeista, niskasta, kaulalta ja leukakulman alta. Koska imurauhaset saattavat olla suurentuneita infektioiden tai kasvainten vaikutuksesta, ei niitä saa hieroa.

12) Tyrä, tyrä on vatsaontelon elinten, tavallisesti vatsapaidan ja suolenmutkan pullistuminen vatsaontelon seinämässä olevan aukon kautta ihon alle selväksi pehmeäksi kyhmyksi. Tyrää ei saa hieroa, koska se voi ärtyä siitä ja johtaa kiireelliseen operaation tarpeeseen. Tyrät löytyvät yleensä nivustaipeen seudusta, mutta niitä voi olla muuallakin vatsaontelon seinämissä.

13) Tarkista aina lääkäriltä, jos sinulla on jotain sairauksia, ennen hoitoon tuloa. Onko tämä hoitomuoto mahdollisesti sinulle soveltuva?

Kuumakivihieronta
Kaikki sairaudet, joissa lämmönsietokyky ja tunto ovat alentuneet joko paikallisesti tai kokonaisvaltaisesti. Ja muut hieronnan yleiset kontraindikaatiot.

GuaSha
Rikkoutunut tai herkälle ihotyypille. Ja muut hieronnan yleiset kontraindikaatiot.
Kumiallergia, luomet tai ihosairaudet tai rikkoutunut iho. Ja muut hieronnan yleiset kontraindikaatiot.


Kuivakuppaus

Kumiallergia, luomet tai ihosairaudet tai rikkoutunut iho. Ja muut hieronnan yleiset kontraindikaatiot.


Dry Needling/ Kuivaneulaus

Terpeutin ja asiakkaan välinen huono kommunikaatio, neulapelko, ASIAKAS haluton hoidolle, infektio, lymfanestekierron häiriö, akuuttivama, verenvuototauti/hemofilia, lääkitys joka altistaa verenvuodolle, sekä muut yleiset kontaindikaatiot.


Infrapunahoito

Paikallisen alueen tunnottomuus, lämpöhalvaus.


Purentalihakset/ Pää- ja kasvohieronnan 

hoitoa ei suositella, jos hoidettavalla alueella on jokin ihosairaus, luupiikki niskassa. 


TENS-hoidon vasta aiheet

Kaikki ihosairaudet/ihottumat, avo/tuore haavat, sydänsairaille (sydäntahdistin) tai jos olet raskaana.

ÄLÄ EPÄRÖI OTTAA MEIHIN YHTEYTTÄ