TENS-HOITO

Lääkkeetöntä kivunlievitystä TENS-teknologialla. Terveydenhuollon ammattilaiset ovat käyttäneet TENS-teknologiaa monipuolisesti erilaisten kiputilojen hoidossa jo 70-luvulta lähtien. TENS-hoito eli transkutaaninen hermostimulaatio, TENS -lyhenne tulee sanoista Transcutaneus Electrical Nerve Stimulation. Puhutaan siis hoitomuodosta, jossa kivunlievitykseen käytetään sähköimpulsseja. Se on tehokas menetelmä, jolla pystytään lievittämään sekä akuuttista että kroonista kipua. TENS-hoito perustuu ihon kautta tapahtuvaan sähköiseen stimulaatioon. Menetelmässä hermoihin lähetetään sähköimpulsseja kiputuntemusten estämiseksi. Sähköimpulssit ohittavat selkäytimessä hermoradat, jotka välittävät kiputuntemuksen aivoille.

Mihin TENS-hoito auttaa? Hoitomuotoa voidaan käyttää turvallisesti kiputilojen hoidossa, jotka ovat peräisin nivelistä, lihaksista, hermostosta ja jopa kuukautiskivuista. TENS auttaa kiputiloihin ympäri kehon. Menetelmässä elektrodit asetetaan kipeän kohdan ympärille hoidettavalle alueelle, kuten selkään, hartiaseudulle, polveen tai olkapäähän.

TENS -hoitoa voidaan käyttää aina, kun on tarvetta lievittää kipuoireita. Hoitoaika vaihtelee tarpeen mukaan, 15 minuutista tuntiin. Mitään sivuvaikutuksia ei käytännössä ole. Pelkän kivun lievityksen sijaan tulisi kuitenkin hoitaa myös syytä. TENS lievittää kipua, mutta ei poista sen aiheuttajaa. TENS- hoito käytetään alussa ennen varsinaista hierontahoitoa, jonka avulla saadaan tehostettua kivunlievityksessä.


TRANSKUTAANINEN HERMOSTIMULAATIO