URHEILUTEIPPAUS

Käytetään joko ennaltaehkäisyyn tai jälkihoitoon.

Urheiluteippausta käytetään pääsääntöisesti joko vammojen ennaltaehkäisyyn tai jälkihoitoon. Urheiluteippausta voidaan käyttää esimerkiksi lihasten venähdys- tai revähdysvammoissa, nivelsidevenähdyksissä ja osittaisissa repeämissä sekä jännevaivoissa. Lisäksi urheiluteippauksella voidaan pyrkiä rajoittamaan sellaisia liikkeitä ja liikesuuntia, jotka eivät ole suotavia. Teippauksella pystytään sekä ohjaamaan nivelen liikkeet oikean suuntaisiksi tai estämään ne jopa kokonaan. Vammoja teipatessa, esimerkiksi revähdyksiä, stabiloidaan (vakautetaan) liikesuunta jossa vamma on syntynyt ja nivelen liikkuvuus pyritään säilyttämään kivuttomissa liikesuunnissa.

Urheiluteippi on joustamatonta ja iho pystyy hengittämään teipin läpi. Joustamattomuutensa ansiosta teippi kestää suurta rasitusta.

Ennen teippausta teippaajan on tiedettävä tarkka diagnoosi asiakkaan vammasta tai ongelmasta. On tiedettävä kuinka vamma syntyi, mitkä kudokset ovat vahingoittuneet, mitkä kudokset tarvitsevat mahdollisesti tukea, mitä liikettä tulisi rajoittaa ja onko alueen tukeminen ylipäätään tarpeellista. 

Ihon on aina ennen teippausta oltava ehjä, puhdas ja kuiva sekä parhaan mahdollisen tarttumapinnan takaamiseksi myös oltava karvaton. Kaikkien iholle teippi ei sovi. Jos asiakkaalla on herkkä iho niin käytettävissä on alusteippejä, jolloin urheiluteippi ei ole suoraan kosketuksissa ihoon. Toisten iho ei kestä myöskään alusteippiä. Mikäli iho ärsyyntyy teipistä on teippi poistettava, eikä teippausta silloin tehdä. 

Teipattavat alueet:

- Kantapää

- Jalkapohja

- Nilkka

- Polvi

- Olkapää

- Ranne

- Sormet